Κυριακή, 27 Φεβρουαρίου 2011

Παραγγελία πίτσας!

Ένα απλό πρόβλημα για τους μαθητές της Β Γυμνασίου (και όχι μόνο!)
Θέλουμε να παραγγείλουμε μια πίτσα.Ανοίγουμε ένα διαφημιστικό φυλλάδιο μιας πιτσαρίας της αρεσκείας μας.Το κατάστημα μας προτείνει είτε να πάρουμε μια τετράγωνη πίτσα πλευράς 30cm είτε μια κυκλική (και όχι στρόγγυλη!!) διαμέτρου 30cm με ακριβώς τα ίδα υλικά και ακριβώς στην ίδια τιμή.
Εδώ να θυμίσουμε οτι διάμετρος ενός κύκλου είναι το ευθύγραμμο τμήμα που ενώνει δύο σημεία του κύκλου (μια χορδή δηλαδή) που περνάει και από το κέντρο του κύκλου.Η εικόνα δείχνει πως θα είναι οι πίτσες,τα υλικά βάλτε τα εσείς με τη φαντασία σας!


Για να δούμε!
Το εμβαδόν τη τετράγωνης πίτσας θα είναι:Ενώ της κυκλικής:
Μας συμφέρει σίγουρα να πάρουμε την τετράγωνη!Αυτό νομίζω οτι είναι εύκολο.Από διαίσθηση και μόνο θα επιλέγαμε αυτήν.
Η ίδια πιτσαρία τώρα μας προτείνει και το εξής.
Μπορούμε είτε να πάρουμε την παραπάνω οικογενειακή είτε 4 ατομικές στην ίδια τιμή!Τι θα προτιμούσατε σε αυτήν την περίπτωση;
Η αλήθεια είναι πως πάλι την τετράγωνη θα επιλέγαμε αφού μιλάμε για την ίδια πιτσαρία αλλά ας υποθέσουμε οτι έχουμε αυτές τις δύο επιλογές μόνο.
Ας δούμε πόσο είναι το εμβαδόν των τεσσάρων μικρών κύκλων μαζί.Δηλαδή ακριβώς το ίδιο!
Ο καταστηματάρχης όμως,που γνωρίζει απλά μαθηματικά,χαμηλώνει την τιμή της κυκλικής πίτσας κατά ένα ευρώ για να μας δελεάσει.Αν λοιπόν η τετραγωνη πίτσα του πρώτου προβλήματος κοστίζει 7 ευρώ ενώ η κυκλική 6 ευρώ,ποια μας συμφέρει τώρα να αγοράσουμε;Εσείς ποια θα προτιμούσατε;
Για σκεφτείτε το και καλή όρεξη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου